Dizüstü Bilgisayar Satın Alma Rehberi

 

Sizin İçin En İyi Dizüstü Bilgisayarı Nasıl Seçersiniz?

Size uygun dizüstünü seçerken eğitim, ofis ve oyun ihtiyaçlarınız için tercih edeceğiniz farklı cihazlar olacaktır. Yine de ekran, işlemci, bellek, depolama, pil ömrü ve birçok başka seçenek için pek çok seçenekle karşı karşıyasınız ve bu özellikler seçiminizi belirleyecek temel nedenler olacaktır. Hem yaşam tarzınız hem de bütçeniz için satın alabileceğiniz en iyi dizüstü bilgisayarı bulmak için araştırma yapmak isteyeceksiniz.

 

Bir Dizüstü Bilgisayarda Ne Aramalı?

İşe başlamadan önce kendinize "Benim için en iyi dizüstü bilgisayar hangisidir?" diye sorduğunuzda, aradığınız şey hakkında bir fikir sahibi olmak isteyeceksiniz. Yanınızda kolayca taşıyabileceğiniz daha hafif bir şeye mi ihtiyacınız var? Veya ofis masaüstünüzden daha fazla esneklik sunan daha büyük bir model mi istiyorsunuz? Aynı anda birden fazla performans gerektiren programı mı çalıştıracaksınız? Gibi sorular tercihinizi etkileyecek temel noktalar olacaktır. Zihninizde bir fotoğraf oluştuktan sonra aşağıdaki adımları takip ederek nihai bir sonuca varabilirsiniz.

1. Form Faktörü

Öncelikle dizüstü bilgisayarınızın formunun ne olacağına karar vermek iyi bir fikir olabilir. Piyasada mevcut alabileceğiniz cihazlar şu 3 form farktöründen birine sahiptir.

Geleneksel Notebooklar

2'si 1 Arada Notebooklar

Mobil İş İstasyonları

Ekran Boyutu Ve Çözünürlüğü

Taşınabilirlikle ilgileniyorsanız, 12 ila 14 inç arasında bir dizüstü bilgisayar daha uygun olacaktır. Bu boyutlar ofis ve hibrit çalışma için idealdir. Yelpazenin diğer ucundaki 15 inç 17 inç aralığındaki dizüstü bilgisayarlarda taşınabilirliği bir miktar kaybetmeye başlarsınız ancak dizüstü bilgisayarınızı bir masaüstü bilgisayar yedeği olarak kullanacaksanız ve yanınızda taşımayacaksanız iyi bir fikir olabilir.

Ayrıca ekranınızın çözünürlüğünü de dikkate almak isteyeceksiniz. Örneğin, düşük çözünürlüklü bir ekran, metin okumanın veya video izlemenin daha zor olacağı anlamına gelir. 1080p ekran çoğu kullanıcı için idealdir, 4K monitör (veya 2160p) ise fotoğraf ve video düzenlemesi yapanlar ve oyun oynayanlar için daha idealdir.

CPU/İşlemci

Merkezi işlem birimi (CPU) veya işlemci esasen tüm işlemin beynidir ve bilgisayarınızın işlevlerini yerine getirmek için yapması gereken tüm hesaplamaları kontrol eder. İşlemci kalitesi performansta rol oynar, ancak ihtiyacınız olan işlemcinin türü kullanımınıza bağlıdır. Örneğin bir Intel® Core i3 işlemci webde gezinme gibi ihtiyaçları karşılarken bir Intel® Core i5 işlemci çoğu ofis kullanıcısının ihtiyacını karşılar. Bir i7 işlemci ise yüksek sistem gereksinimi talep eden programları kullanan veya oyun oynayan kişiler için en iyisidir. 

GPU/Grafik kartı

Video kartı veya grafik kartı olarak da adlandırılan grafik işleme birimi (GPU), görüntülerin, grafiklerin ve videonun işlenmesini ve oluşturulmasını hızlandırır. Dizüstü bilgisayarlardaki birçok performans gereksinimi için CPU kadar kritik olan GPU, CPU'nun diğer görevleri gerçekleştirmesine yardımcı olur. CPU ile belleği paylaşan tümleşik GPU (veya tümleşik GPU) ve harici GPU olmak üzere iki tür GPU vardır. Entegre grafik işlemcileri, dizüstü bilgisayarlar gibi daha küçük form faktörlü sistemlerde daha yaygındır. Daha çok performansa ihtiyaç duyulan senaryolarda harici GPU’lar çok daha elzemdir. Bu tip sistemlerde maksimum performansı almak için bilgisayarın güce bağlanmış olması gerekir.

Bellek

Dizüstü bilgisayarınızda temel programları çalıştırmak için en az 4 GB belleğe (veya RAM'e) sahip olmak gerekir. İdeal olarak 8 GB bellek dizüstü bilgisayarınızdaki bellek gereksinimleri için en yaygın seçenektir ve ofis programlarını kolayca ve verimli bir şekilde çalıştırmanıza ve webde gezinmenize olanak tanır. Profesyonel bir kullanıcı veya oyuncuysanız 16 GB ve üzeri bir RAM boyutu ihtiyaçlarınıza daha iyi hizmet edecektir

Depolama 

Dizüstü bilgisayarınızdaki depolama miktarı da CPU, GPU ve RAM gibi performansı etkileyecektir. Katı hal sürücüler (SSD), mekanik sürücülerden (HDD) daha hızlı olan flash tabanlı bellek kullandıklarından de daha hafif olduklarından sarsıcı hareketlere veya kazayla düşmelere karşı daha dayanıklıdır. Bu sebepten dizüstü bilgisayarlar için daha idealdir. Modern PCIe NVME standardını kullanan SSD'ler, geleneksel SATA sürücülerden daha hızlıdır. İdeal bir dizüstü için en az 256 GB boyutunda bir SSD gereklidir. Daha fazla depolama kapasitesi arıyorsanız ve bütçenize uygunsa 512 GB ve üstü seçenekler idealdir.

Pil Ömrü

Dizüstü bilgisayarınızla seyahat edecekseniz pil ömrünü göz önünde bulundurun. Hareket halinde prize erişiminiz olmadığından pil ömrü satın alma sürecinde önemli bir belirleyici olacaktır. İyi pil ömrüne sahip dizüstü bilgisayarlar gün boyunca size yardımcı olmak için en az 8 saatlik şarj sunar.